PPF - Paint Protection Film

Wat is PPF - Paint Protection Film?

PPF of Paint Protection Film (folie) is een transparante folie met slechts één doel, het beschermen van het onderdeel waarop het wordt aangebracht. Meestal zijn dit auto’s, maar dit kan evengoed op een tafel, keukenkast, koelkast, eigenlijk alles met een gladde ondergrond kan hier mee beschermd worden. In de volksmond wordt al snel de term Xpel gebruikt als er gepraat wordt over PPF, dit is echter gewoon één van de bekendste merken op de markt.

De folie is veel dikker dan een folie die gebruikt wordt om uw auto te wrappen. PPF zal hierdoor optimale bescherming bieden tegen krassen en steenslag. Het is mogelijk dat de folie beschadigd raakt door hevige steenslag, maar de onderliggende lak is dan vaak niet aangetast.

In dit geval kan gekozen worden om de paint protection folie van dit paneel te verwijderen en een nieuwe laag te plaatsen. Dit is altijd beter dan herspuiten omdat met het herspuiten van onderdelen steeds kans is op kleurverschil en de lak zijn OEM garantie verliest.

Daarnaast is PPF als lakbescherming niet enkel goed voor krassen en steenslag, maar ook voor insecten, zuren en vogelpoep. Deze hebben de neiging om in de lak in te branden als die niet onmiddellijk afgepoetst worden.

De PPF die ik gebruik bij wrapz.be heeft ook een waterafstotende coating, waardoor het veel eenvoudiger wordt op uw wagen te wassen.

Wat kost PPF?

Het aanbrengen van PPF heeft een aanzienlijk prijskaartje, maar dat is eenvoudig te verklaren. Ten eerste hebben we de hoge kostprijs van het materiaal gecombineerd met het nodige vakmanschap die nodig is om het optimaal aan te brengen.

De meeste A-klasse PPF merken hebben een fabrieksgarantie van 10 jaar op verkleuren, barsten en scheuren van de folie. Dit wil zeggen dat het in principe een éénmalige aankoop is die de hele levensduur van uw auto in topstaat blijft.

Doordat de folie bijna onzichtbaar is, is het niet steeds nodig om de volledige wagen te behandelen. Een vaak gekozen optie is bijvoorbeeld het “full front pakket”, dit wil zeggen dat de hele voorkant van de wagen ingepakt wordt in paint protection folie. Hierbij spreken we over de motorkap, de bumper, de wielkasten, koplampen en spiegels. Dit zijn de onderdelen die het meest onderhevig zijn aan steenslag. De rest van de auto kan bijvoorbeeld een keramische coating krijgen om de lak waterafstotend te maken.

Een full front pakket kost gemiddeld 1800 a 2000 euro btw exclusief. Wanneer we dan echt een volledige wagen gaan inpakken dan spreken we over een totaalprijs vanaf 5500 euro btw excl.

Is PPF onzichtbaar?

Dit is een term die naar mijn mening vrij vaak onterecht gebruikt wordt. Paint Protection Folie is namelijk niet 100% onzichtbaar. De folie is onzichtbaar op normale kijkafstand van de wagen, dus als u gewoon rond de wagen loopt en deze gewoon bekijkt vanaf 1 a 2 meter afstand, dan zal u hier niets van opmerken.

Door de dikheid van de folie biedt deze maximale bescherming, het nadeel hieraan is dat deze niet rond alle hoekjes en kantjes kan van de carrosserie. Daardoor moet de folie afgesneden worden net voor het hoekje of net voor de rand van een paneel, waar dichtbij een aanliggend paneel is.

Als u deze randen zal zoeken, dan zal u ze natuurlijk ook kunnen zien.

Denk er aan, deze folie is bedoelt om uw wagen te beschermen en niet om deze er nog beter te laten uitzien dan hij al is. We werken soms met stukken folie van 2 op 4 meter en doen zo goed als mogelijk ons best om alles stofvrij te houden, maar u begrijpt vast wel dat het zeker mogelijk is dat er eens een stofje onder de folie raakt. Afhankelijk van waar deze zit en de hoeveelheid wordt al dan niet bekeken of een paneel moet herdaan worden.

Stappenplan

Prijzen

De prijs om een auto te laten wrappen hangt af van veel verschillende factoren. Het type auto en bepaalde onderdelen op de wagen bepalen de prijs. De prijzen die te vinden zijn op deze pagina zijn richtprijzen en zijn niet bindend. Deze zijn louter om u een idee te geven van wat een gemiddelde wrap kan kosten.

Alle onderstaande prijzen zijn inclusief 21% btw, ontvetten, demonteren, plakken en net afleveren van de geplakte onderdelen. Deze prijzen zijn exclusief extra kosten (50€) voor het wassen van zeer vuil aangeleverde wagens.

 • Full Front Vanaf € 1800,-
 • Dak klein € 225,-
 • Dak klein (carbon, brushed metallic, ...) € 300,-
 • Dak groot € 275,-
 • Dak groot (carbon, brushed metallic, ...) € 350,-
 • Motorkap klein € 200,-
 • Motorkap klein (carbon, brushed metallic) € 250,-
 • Motorkap groot € 250,-
 • Motorkap groot (carbon, brushed metallic) € 350,-
 • Spiegels (beide) € 75,-
 • Spiegels (beide - carbon, brushed metallic) € 100,-

Veelgestelde vragen

Jazeker. Als u beslist uw auto te laten wrappen dan wordt door ons gebruik gemaakt kwaliteitsfolie. Enkel de A-merken komen onze werkplaats binnen omdat anders geen garantie kan geboden worden. De folie kan eenvoudig verwijderd worden tot 5 jaar na het wrappen van uw auto. Dit is de garantieperiode van de fabrikant. De folie kan in principe veel langer goed blijven bij correct onderhouden.

Het verwijderen van de folie gebeurt door middel van warmte en kan in grote vellen losgemaakt worden. Indien de folie op een correcte manier verwijderd wordt blijven er quasi geen lijmresten aan de auto kleven. Let wel dat tijdens het wrappen vele onderdelen gedemonteerd werden. Deze moeten mogelijks opnieuw gedemonteerd worden voor het verwijderen van de wrap. Voor meer informatie over het verwijderen kan u terecht op volgende pagina: wrap verwijderen.

Een correct aangebrachte wrap blijft makkelijk 3-5 jaar goed, maar indien u deze goed onderhoud dan kan deze zelfs langer mee gaan. Het verwijderen gaat vlot tot 5 jaar na het aanbrengen, daarna kan het wat moeilijker verlopen.

Wrapz.be biedt u de garantie tot 1 jaar, dit gaat dan vooral over loskomen van folie. Als er op een onderdeel van uw auto folie loskomt dan zal deze gratis vervangen worden. Let wel, dit is enkel van toepassing op het loskomen door foutief aanbrengen van de folie. Het verschil tussen folie die vanzelf loskomt of bewust losgemaakt is door uzelf of derden kan in de meeste gevallen gedetecteerd worden.

Uw auto laten wrappen is nogsteeds goedkoper dan deze te laten herspuiten. Daarnaast zijn er veel meer kleuren beschikbaar in de vinyl, vooral de matte kleuren dan. Een extra voordeel is natuurlijk dat uw auto beschermd blijft tegen UV-straling en steenslag. Voor meerdere voordelen kan u terecht op onze pagina voordelen auto laten wrappen

Omdat wij steeds gebruik maken van de beste merken op de markt zal uw lak niet beschadigd worden. In tegenstelling, deze zal beschermd worden door de wrap. Let wel, dit is enkel van toepassing op originele lak. Op herspoten onderdelen of oudere lak kan geen garantie gegeven worden.

Indien u bijvoorbeeld roestplekken, steenslagschade of dergelijke heeft aan de auto voor u deze laat wrappen dan kan hier extra schade ontstaan bij het verwijderen van de wrap. De lak van de wagen moet zich in goede conditie bevinden voor een veilige wrap.

De prijs om een volledige auto te wrappen varieert van wagen tot wagen. Ten eerste is niet elke wagen gelijk van grote, ten tweede hebben sommige auto’s zeer moeilijke onderdelen. Sommige bumpers met grote luchthappers nemen veel meer tijd in beslag dan eenvoudigere wagens.

Er moet dus steeds een offerte op basis van type wagen en wensen van de klant opgemaakt worden, ideaal gaat dit samen met enkele foto’s van de wagen. Voor enkele richtprijzen kan u alvast terecht op volgende pagina: prijzen auto wrappen.

In ideale omstandigheden blijft uw auto tot 4-5 dagen bij ons in de verwarmde werkplaats. Op deze manier kan de wagen van de avond voordien op kamertemperatuur gebracht worden om het kleefproces te verbeteren. Na het wrappen is het beter dat de wagen nog even blijft overnachten op deze temperatuur voor een goede hechting van de wrap.

Daarnaast is haast en spoed zelden goed, het is nooit goed om een auto te wrappen met tijdsdruk in het achterhoofd. Het is beter om rustig alle details te kunnen analyseren om zo tot een goed resultaat te komen.

In principe kan u alles die gelakt is laten wrappen. Auto’s hebben vaak bumpers of spiegels die in zwart plastic afgewerkt zijn zonder een laklaag, deze kunnen niet beplakt worden. Het gaat natuurlijk veel verder dan auto’s alleen. Bij onze realisaties ziet u enkele extra’s, alles met een laklaag houdt dus ook in laptops, koelkasten, enz….

Dat kan zeker! U kan de wagen op dezelfde manier wassen als voorheen. Voor matte wraps zijn enkele producten beschikbaar die geen extra glans zullen toevoegen aan de wrap. U kan kiezen voor deze producten, maar het is geen noodzaak.

Indien u dit wenst kan u me de wrap door de carwash, ga wel naar een kwaliteitscarwash met moderne borstels. De wrap zal door de carwash niet loskomen, maar net zoals bij echte lak zullen er wel krassen ontstaan bij veelvuldig carwashen. Lak of wrap, de carwash zorgt altijd voor wascirkels. Met een gewrapte wagen is uw onderliggende lak natuurlijk beschermd voor deze krassen, wat een voordeel is! In geval van carwash zal de levensduur van uw wrap wel aanzienlijk inkorten.

Er zijn verschillende producten op de markt om uw wrap mooi te houden en te beschermen. Op glanzende wraps kan u gebruik maken van alle producten die u voordien ook gebruikte. U kan deze op een normale manier met de hand waxen.